dijous, 13 de desembre del 2007

Sobre la Televisió i la censura.

No sé si sabreu que no sóc massa amant de la televisió. No és per cap animadversió. Simplement el fet d´anar sempre amb "el temps apegaet al cul" que diu ma mare m´ho impedix. I quan tinc temps, o bé preferix informar-me per internet, o bé faig el gos, o bé toque algún instrument, o bé estudie ja que enguany des de la universitat s´han proposat dur-nos constantment amb la llengua fora.

Tanmateix, sol fer excepcions quan fan alguns partits de futbol interessants, quan fan els informatius, alguns documentals o dossiers bons, o amb algunes sèries com l´Alqueria Blanca o Cuéntame Cómo Pasó (a vore si es mor Franco ja collons!!).

De tota manera, sempre he mirat amb bons ulls, i sense ànim de ser catalogat ja com un catalanista (paraula dimonitzada per cert), una televisió caracteritzada per la seua qualitat i pel fet d´emetre totalment en la nostra llengua. Eixa és Tv3. Recorde que de menut veia els dibuixos animats, més majoret em vaig enganxar a La Cosa Nostra, a Una Altra cosa (els programes on Buenafuente es va donar a conéixer). Últimament, reconec i pels motius anteriors, que no clicava en moltes ocasions el número "7" que és el canal atribuït en ma casa a Tv3. Si ben és cert, esporàdicament mantenia i mantindré l´audiència a les Telenotícies (molt més plural que altra que paguem els valencians), l´Oratge, o un boníssim i graciós programa com és Polònia.

I dic mantindré, perquè per fortuna a Benidorm es continua veient, ja que crec que el senyal depén del repetidor de Serra Gelada...que dic jo, tardaran molt en tancar-lo? Açò ho dic pel fet ocorregut fa uns dies: al segon intent de fer-ho, han aconseguit (el PP activament i el PSOE omissivament...encara que perquè no dir que també amb algunes conductes actives) tancar el repetidor de la Carrasqueta (Xixona, L´Alacantí) que abastia a les comarques del sud del País Valencià, les emissions de Tv3. Recorde bé la primera volta. Fou un 27 d´abril de 2007, 2 dies després de la trista data del 25 d´abril. No vaig estar, però un parell de centenars es van congregar allà, com si d´una defensa heroica (ho dic per les adversitats de l´oratge) es tractara, per impedir que desconnectaren el repetidor. Ho van aconseguir. Però les conseqüències no es van fer esperar: 300.000 euros de multa a Acció Cultural del País Valencià (propietària dels repetidors). S´ha parlat molt d´este tema, moltíssima gent ha opinat al respecte i jo no vaig a dir res nou...simplement dir la meua i bo.

Abans de tot, desconec parcialment quina és la situació jurídica que ha ocasionat este tancament. Tampoc entenc molt de multiplex i la resta de paraules modernes i tecnològiques (que sabeu que no combreguen massa en mi)De tota manera, i per molt que li pegueu voltes, l´única justificació que li trobe es l´aprofitament d´una oportunitat política basada en coartades molt confuses que l´únic que manifesten es la nul.la voluntat i estima del PP vers la nostra llengua (recordem que Tv3 emet totalment en ella), el seu anticatalanisme malaltís (però mira que trauen vots d´ahí), així com un dels atemptats més greus a la llibertat d´expressió i d´informació que tenim tots. És que resulta ben senzill. Si a algú no li apanya Tv3, xè, que no la mire i bo! És menester privar a molts valencians d´un canal que no controles? Perquè recordem que el major pilar del govern del PP és eixe roí i manipulat CampsNal Nou-nodo...com van a consentir un canal que els traga els colorets quant a qualitat i pluralisme? Volen seguir informant d´allò que volen, d´allò que més els convé sense que cap altre els destorbe...No ho veig d´altra forma. I Si li sumem les dificultats imposades pel mateix Govern de la Generalitat per a alcançar un acord de reciprocitat (per a que es puga vore Canal 9 a Catalunya també), la passivitat actual del PSOE i el Senyor Joan Clos (ministre d´Indústria, turisme i comerç) així com l´actitut imprudent que va tenir el seu antecessor en el càrrec , Josep Montilla (el actual president de la Generalitat de Catalunya) , quan va ocórrer tot açò de la Sexta per a que poguera emetre el Mundial de futbol, la cosa deriva indefugiblement cap a aquesta situació. O siga que li ho han posat "A huevo!" al Camps este!

Ara és l´hora de cridar al cel, de demostrar que aqueixa gent que es plena la boca criticant a Chàvez per tancaments de mitjans contraris a ell, el pren al mateix temps com a model. És l´hora del valencianisme...i al meu parer del Bloc té molt a dir, ja que com a partit majoritari que el representa ha de posar-se les piles i remoure terra i cel si fa falta, per a un fet que desitgem molts encara que ja sone a tòpic: que a partir de març, s´instal.le una nova força valenciana al Congrés dels Diputats, que represente única i exclussivament una veu valenciana que sabem de sobra que el PPSOE, l´àmbit d´actuació i decissió dels quals residix en les seues direccions nacionals a Madrid, no representen. Ja està bé!

Salut i informació!

2 comentaris:

Sole ha dit...

Certament, la censura és present hui en dia, i aquest fet ben bé ho demostra.

A mi el que em cabreja és tot l'entramat polític que hi ha darrere. A mi m'agradava la TV3 (encara que per culpa de la puta movitel ja no l'enganxavem a casa), sobretot pels noticiaris, que em pareixien exel.lents. Però de segur que hi ha gent de Catalunya que per unes causes o unes altres viu al País Valencià i que li agradaria saber què és el que passa al seu lloc natal.

Últimament veig com aprofiten l'arribada d'inmigrants a l'Estat per vendre ja, canals argentins, peruans, etc., des de la televisió privada. I encara que jo no estiga gens a favor de la televisió privada, amb TV3 crec (corregiu-me si m'equivoque), que ni tan sols es dona eixa opció.

De manera que potser al sud del País Valencià agafarem Telesur o Telemadrid, però aquestes no suposen ningun perill per a la integritat de l'idioma no?

Arza quillo, pué terminaremo ablando andalú, que ezo zi é un catellano bien hablao, y no como er de la Rioja!Ozú!

Anònim ha dit...

Resulta que segun una llei europea diu que sols tenim un maxim de espectre per a emisions UHF y i que no es possible superarlo...

Tot era correcte, hasta que va entrar la Sexta, eixa cadena pirata, que a tingut que llevar altres cadenes del seu puesto... i ara la nova victima es TV3, ja que massa senyals fan una mala calidad de image.

La solució seria que llevaren la sexta y que esta sols emitira de TDT...